Henry Carroll: Čtěte! (Pokud chcete fotografovat lépe) – recenze

Tuhle útlou nenápadnou knížku nejspíš mnozí začínající fotografové v knihkupectví přehlédnou – škoda, velká škoda, je to knížka opravdu povedená. Přes svoji stručnost dokáže shrnutou čtivou formou to OPRAVDU podstatné o fotografování.

Čtěte (Pokud chcete fotografovat lépe)

Autor recenze: Jan Rybář

Proč používám o řádek výše ten laciný efekt a slovo “opravdu” velkými písmeny? Protože, bohužel, většina knížek o focení lidem to OPRAVDU podstatné moc neřekne – a zavalí nadšené začínající fotografy tunami přinejmenším zbytečných, když ne škodlivých informací…

Tahle knížka je jiná… Název, řekl bych, nepatří k těm, které uchvátí svým názvem (trochu krkolomný na můj vkus), stylem obálky (mám rád modernu, leč čistě černá obálka mi přijde za hranou) ani velikostí (všeho všudy 128 stran velmi úsporně napsaných).

Ale zdání klame – je to kniha opravdu skvěle a výstižně napsaná, neutápí se v detailech a naprosto přesně směřuje ke sdělení toho, co je pro dychtivého začátečníka klíčové…

Tedy ke zdůraznění v jiných knihách opomíjených pilířů (že na foťáku zase tak nesejde, že světlo a kompozice je zásadnější než znalost všech čudlíků, že těch klíčových funkcí není 500, ale asi 10, atp…)  Věřte mi, že po téměř pěti letech fotokurzů právě tohle považuji za zcela zásadní.

Všemu napomáhá i hezký zlom a doprovodné fotografie, ukazující klíčové principy na slavných fotkách známých fotografů (včetně třeba Henri Cartier-Bressona)…

Pravda, právě onen “esejistický” zlom může při zběžném listování mnohé odradit, ale ne, opravdu nejde o knihu poezie, ale o výstižnou příručku. Přečtete jí za pár hodin a nehrozí vám, pokud právě začínáte, to, co přijde u jiných publikací: zoufalý pocit, že tohle nikdy nezvládnete…

Tady ano, tahle knížka vás opravdu navede správným směrem. Což je malý zázrak.

Proč recenzuji: Na základně recenzního výtisku.

Základní informace: Henry Carroll: Čtěte! (Pokud chcete fotografovat lépe), Rok vydání: 2015, Počet stran: 128, Typ vazby: Brožovaná, ISBN: 978-80-7413-308-4, Vydavatel: Zoner Press

Čtěte! (Pokud chcete fotografovat lépe)

8.8

Užitečnost pro cílovou skupinu

9.0/10

Jak je kniha napsána

9.0/10

Jak autor plní, co slibuje

9.0/10

Celkový dojem z knihy

8.0/10

Pro

  • velmi výstižné shrnutí klíčových principů fotografování
  • jasně vytyčuje hranici mezi tím, co je pro začátečníky důležité, a co ne (což je u obdobných knih spíš výjimka)
  • směřuje k podstatě řemeslného focení, ne laciným efektům
  • využívá skvělé fotografie známých fotografů

Proti

  • trochu nenápadný vzhled
Reklama

3 komentářů

  1. Dobrý den, nemá náhodou někdo tuto úžasnou knihu na prodej? 🙂

  2. Jan Ferkl

    Dobrý den,
    dva týdny zpátky jsem si pořídil „Fotografování – Podrobný průvodce pro nadšence i začínající profesionály “ abych zjistil, o co vlastně při fotografování jde a pochopil základní problematiku. Přesně jak jste tuto knížku sám popsal, kniha funguje a neodradila mě od koupi první zrcadlovky. Rozhodl jsem se znovu poslechnout Vaše rady a pořídil si Canon 100D v balení se dvěma objektivy. S koupí jsem opravdu spokojen a pomalu se začínám s foťákem kamarádit. Rád bych tedy poděkoval za Vaše cenné rady a přátelský web.
    Dále bych se rád zeptal, o co se v úplných začátcích vlastně snažit… Rád sportuji a důležitost tréningu tedy víc než respektuji. Co bych měl ale trénovat při práci s foťákem, aby mé kroky vedly k vyspělosti mi ale pravděpodobně stále uniká. Je možné to sepsat do jednoho komentáře? Pravděpodobně ne. Přesto si ale dovolím obrátit se na Vás s prosbou o pomoc a počkám na odezvu. 🙂
    Předem děkuji za Vaši odpověď. S přáním hezkého dne,
    Jan Ferkl.

    • Jan Rybář

      Dobrý den, no ano, to v jednom komentáři opravdu popsat nejde, ale v zásadě jde vážně o schopnost chápat tři pilíře focení – ten nejlehčí (jak foťák vlastně funguje) po dva těžší: jak umět lovit světlo a pracovat s kompozicí… Hlavně ta kompozice je opravdu na dlouho… Ale cesta je cíl… Zdravím, JR

Připojte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*