Site icon FotoGuru.cz

Focení s iPhonem: 100 tipů – 2. díl: Opomíjené funkce foťáku

Fotografické styly

Fotografické styly se aktivují přes "zobáček" (zde v levé části displeje), který otevře menu nastavení foťáku.

Jak vytáhnout z iPhonu při focení maximum? V druhém díle našeho velkého seznamu tipů a triků prozkoumáme některé speciální a často přehlížené funkce foťáku jako takového.

Focení s iPhonem: 100 tipů – přehled dílů

1. díl: Skryté poklady, funkce, aplikace
2. díl: Opomíjené funkce foťáku
3. díl: Stahování, sdílení, zálohování v iCloudu
4. díl: Kouzla se světlem a kompozicí
5. díl: Jak fotit portréty, rodinu, dovolenou
6. díl: Jak fotit krajinu, předměty, jídlo

Základní funkce novějších modelů

Fotografické styly – hodně opomíjený klenot

Proč: V soutěži o nejméně používanou, a přece šikovnou funkci jasně vítězí tzv. fotografické styly, které přímo při focení dokáží měnit teplotu a tón fotky, což je opravdu zásadní.
Jak: Styly ve stávající podobě se objevily s iPhonem 13, dají se aktivovat přes “skryté menu”, tedy onen zobáček/šipku v horní části displeje (symbol několika vrstev přes sebe).

Fotografické styly se hodně hodí například v nočním městě (zde Vratislav), kde může být vše do žluta. A díky stylům jsem onu žluť stáhl a fotce opravdu hodně pomohl.

Video: Jak fungují fotografické styly na iPhonu

Focení do Apple ProRaw – z fotky je možné vytáhnout víc

Proč: Apple ProRaw umožňuje při úpravách pracovat s velkým zdrojovým souborem – což se velmi hodí třeba ve složitém světle: z fotky pak vytáhneme mnohem více (třeba v přepalech).
Jak: Focení do ProRAW umí Pro modely od iPhonu 12 dál. V nastavení (Fotoaparát/Formáty) je třeba ho aktivovat, volba se pak objeví přímo ve foťáku.

Reklama

Viz též článek: Má na iPhonu smysl fotit do raw? iPhone 13 Pro a ProRAW

Světlo nad Vratislaví je složité, socha má na sobě hodně stínů – a právě tady se tedy hodí focení do rawu, protože prostě si s sebou „odneseme“ mnohem více dat k další úpravě.
Když se poté pustíme v iPhonu do úprav, nehrozí, že by se v detailech fotka „rozpadala“. Jasně, použijete to jen někdy, ale je hrozná škoda to nevědět.

Video o focení do rawu

Točení videa do Apple ProRes – kvalita videa na maximum

Proč: Pro Apple ProRes platí podobná poučka jako pro ProRAW: tato volba umožňuje zpracovat velkými zdrojovými soubory videa a v případě úprav z nich vytáhnout víc.
Jak: Focení do ProRAW umí Pro modely od iPhonu 13 dál a též všechny iPhony 14. V nastavení (Fotoaparát/Formáty) je třeba ho aktivovat, volba se pak objeví přímo ve foťáku.

Využití režimu Film – “rozmazané” pozadí u videa

Proč: Tahle relativní novinka nabízí překvapivě zajímavou funkci: je to vlastně obdoba portrétního módu pro video: pozadí je tedy “hezky rozmazané” tak jako u filmů.
Jak: Filmový režim funguje u všech iPhonů od třinácté generace a nastavuje se tam, kde se přepíná např. mezi fotkou a videem. Plus: vše jde pak ještě editovat přes “Upravit”.

Filmařský režim dokáže softwarově rozostřit pozadí – je to tedy „hýbací“ obdoba portrétního módu. Navíc umožňuje záběr přeostřit – při úpravě bych mohl zaostřit na předměty v pozadí… Inu, je to trochu podfuk…

Ovládání režimu Makro usnadní život

Proč: Tohle je zásadní drobnost, kterou je zatím třeba speciálně zapnout. Makro se totiž dost neprakticky spíná samo i tehdy, když o něm moc nestojíme. Což řeší samostatný “čudlík”.
Jak: Makro se týká všech modelů od verze 13 a je dobré aktivovat v Nastavení/Fotoaparát jeho ovládání. To zobrazí ve foťáku knoflík, jímž můžeme makro zapínat a vypínat.

Pokud se přiblížíte k něčemu á la houby na stromě, iPhone se sám přepne do režimu Makro. Což ale zrovna v tomhle případně nechceme – tedy je možné makro vypnout přes onen žlutý „knoflík“. Bude to vypadat lépe, viz další fotka…
Stejná scéna s vypnutým makro režimem. Je zřejmé, že to vypadá lépe, protože pozadí je rozmazané. Mimochodem, v tomto případně jde o „opravdovou“ rozmazanost vytvořenou optikou. Ne softwarovou, s níž pracuje portrétní režim.

Obecné poučky, které je důležité znát

Portrétní režim neznamená, že iPhone umí portréty

Proč: Portrét v tradičním fotografickém smyslu (tedy “detail” obličeje) u iPhonů vyžaduje portrétní (tedy ten třetí) objektiv. Portrétní mód sám o sobě nestačí, je třeba fotit z odstupu, aby nebyl obličej zdeformovaný.
Co s tím: U ne-pro modelů je nutné fotit z mírného odstupu, přiblížit “normálním” objektivem a pozadí rozmazat například v aplikaci Focos. (Více o focení portrétů v dalších dílech).

Obecně se dá říct: pokud má iPhone tři objektivy, umí fotografovat portréty ve smyslu fotografickém. Zde na příkladu iPhonu 13 Pro. Objektivy jsou tři: normální a ultraširokoúhlý (které mají i ne-pro modely) plus portrétní. Mimochodem: „černá „tečka“ vpravo dole je Lidar, skvělý 3D skener, který je snadné přehlédnout, viz samostatný bod v 1. části. Foto: Apple.com

Raději kupte mírně starší, ale Pro iPhone

Proč: S tímhle pravidlem občas někoho naštvu, ale jsem v tom nevinně. Pokud chcete fotit lidi a tedy portréty, je zásadní mít tři objektivy, tedy včetně toho portrétního. Bez něj to prostě nejde.
Co s tím: U foťáků vždy lidem radím nebát se levnějších strojů, u iPhonů to neplatí. Pokud to jen trochu jde, je rozumnější koupit něco “Pro”, klidně i o generaci starší, než “ne-pro” model. Protože portréty se hodí.

Fotíte do formátu .heic, který občas něco zkomplikuje

Proč: iPhone ukládá fotky do formátu HEIF (přípona .heic), pokud v něm fotky pošlete někomu se starším PC, nejspíš je neotevře. Výhoda je: fotky jsou menší než tradiční jpg.
Co s tím: Dělat nemusíte nic, jen vězte, že pro posílání do světa je dobré fotky zkonvertovat do jpg. Případně to jde změnit v nastavení fotoaparátu (Formáty). Což však nedoporučuji.

iPhone sám od sebe nabízí možnost fotit do heif a jpg, případně do Apple ProRaw. V různých aplikacích (zde například ProCamera) je možné přidat i další formáty.

Základní funkce foťáků u všech typů iPhonů (pro jistotu)

Zesvětlení/ztmavení přes “sluníčko”

Proč: Tuhle funkci zná 95 procent uživatelů iPhonů, ale pro pořádek: pokud se nám zdá fotka světla nebo tmavá, je nutné ji zesvětlit, nebo ztmavit. K čemuž nám slouží “sluníčko”
Jak: Když se dotkneme obrazovky, objeví se žlutý čtvereček, jimž ostříme. Vedle je svislá čára se sluníčkem. Pohybem nahoru a dolů kdekoliv (tedy nejen na sluníčku) na displeji pak fotku nastavíme.

Pokud chceme fotku zesvětlit nebo ztmavit, stačí se dotknout prstem displeje. Objeví se symbol sluníčka a linka, po níže můžeme „jezdit“ nahoru a dolů. A tím fotku upravovat.

Zesvětlení/ztmavení přes “letmé dotyky”

Proč: Další zcela základní funkce (která nicméně občas někomu unikne). Chceme-li něco zesvětlit, ztmavit, je možné se jen dotknout displeje a fotka se tomu přizpůsobí.
Jak: Pokud máme v záběru třeba tmavší údolí a svítící nebe, letmý dotek do oblasti údolí zesvětlí celou fotku. Jen pozor, všeho s mírou: údolí bude světlejší, ale nebe také.

Fotku lze rychle zesvětlit tak, že prostě prstem ukážeme do tmavé plochy… iPhone nás poslechne a celá fotka bude světlejší (tedy netřeba tahat za čáru vedle sluníčka). Fotka je jen ilustrační, tedy bych asi nic nezesvětlovat, na a spíš bych to vůbec nefotit.

Vylepšení záběru přes funkci Live

Proč: V některých situacích se může hodit tzv. Live photo, kdy můžeme třeba vybrat nejlepší verzi záběru á la dítě fouká na narozeninový dort.
Jak na to: V rohu obrazovky se dotkneme “kolečka” funkce Live Photo (dříve bývalo žluté). Pro výběr nejlepší varianty použijeme v editoru funkci Upravit a přes vybereme nejlepší variantu.

Live fotky umožňují, abychom si po vyfocení vybrali přesně ten záběr, který se nám líbí. V tomto případě ideální polohu cyklisty pod mostem (anebo i jen most bez cyklisty, záběr je poměrně dlouhý).

Proč funkci Live raději nepoužívat

Proč: Osobně radím mít tuhle funkci vypnutou: iPhone totiž vlastně natočí několikavteřinové video, z něhož pak vybírám jedno “políčko”. To se občas může dost projevit na kvalitě fotky.
Jak na to: Jedinou situací, kdy se Live Photo opravdu hodí, je rozmazávání pohybu vody, viz samostatná položka na této stránce.

Reklama

Změna intenzity “rozmazanosti” u portrétního módu

Proč: Ono krásně (většinou) rozmazané pozadí je na rozdíl od “pořádných foťáků” uměle vytvořené algoritmy iPhonu. Ne vždy to dopadne dobře – třeba u kudrnatých vlasů.
Jak: Portrétní mód jde vypnout (viz výše). Jde ale měnit i stupeň rozmazanosti – přes defaultní editor a knoflík “f” v levém horním rohu – dole se objeví šoupátko, které to zařídí.

Pokud zmáčkeme nenápadné „f“, na pravé straně se objeví posuvník. A tím můžeme měnit stupeň rozmazanosti pozadí. Někdy se to opravdu může hodně hodit.

Chcete si to vše zkusit naživo? Přijďte na můj kurz focení s iPhonem!

Kurzy pro klasické foťáky dělám více než deset let, a před několika roky jsem přidal i kurzy focení s iPhonem – v nichž míchám starý dobrý svět „pořádného“ focení a nový svět špičkových technologií v mobilu. A hodně mě to kombinování baví.

Moje kurzy naživo: Fotouzla s iPhonem (celodenní kurz, Praha)
Mé online kurzy: iFotografování.cz (pro mobily i foťáky)

Další díly seriálu Focení iPhonem – 100 tipů

12 kouzel pro focení mobilem. A proč je škoda jen cvakat (+ video)

Mobily při focení dokáží stále neuvěřitelnější věci. Jen je těžké neztratit se ve všech těch kouzlech, postupech a tricích. Proto ...

Focení s iPhonem: 100 tipů – 1. díl: Skryté poklady, funkce, aplikace

Umíte při focení využít svůj iPhone opravdu naplno? Znáte všechny velké, malé i zcela opomíjené funkce, které dokáží fotkám dramaticky ...
Fotografické styly

Focení s iPhonem: 100 tipů – 2. díl: Opomíjené funkce foťáku

Jak vytáhnout z iPhonu při focení maximum? V druhém díle našeho velkého seznamu tipů a triků prozkoumáme některé speciální a ...

Focení s iPhonem: 100 tipů – 3. díl: Stahování, sdílení, zálohování v iCloudu

Jak se zorientovat ve všech nuancích stahování fotek z iPhonu, jejich sdílení a zálohování do iCloudu? Všechno to vypadá jednoduše, ...

Focení s iPhonem: 100 tipů – 4. díl: Kouzla se světlem a kompozicí

Co je osvědčená cesta k lepším fotkám z iPhonu? Zní to možná přehnaně, ale klíčové je prostě pochopit, že z ...

Focení s iPhonem: 100 tipů – 5. díl: Jak fotit portréty, rodinu, dovolenou

Jak fotit iPhonem portréty? Jak zachytit rodinné akce? A proč je vlastně tak složité vyfotit na dovolené něco, na co ...

Focení s iPhonem: 100 tipů – 6. díl: Jak fotit krajinu, předměty, jídlo

Jak co nejlépe fotit krajinu mobilem, nebo i pořádným foťákem? Každý to dělá a každý se u toho pořádně zapotí ...
Exit mobile version