Site icon FotoGuru.cz

Full frame vs APS-C – co zvolit?

Full frame, nebo APS-C? Je rozumnější zvolit levnější full frame, nebo nadupanější foťák s menším snímačem? A co vše je dobré brát v potaz? Pojďme tuhle otázku pořádně rozebrat. A dopředu přiznejme, že má více správných odpovědí.

Málokterá otázka vzdoruje času jako zdánlivě prostý dotaz, zda si pořídit full frame, nebo APS-C foťák. Tedy stroj s plnoformátovým snímačem o velikosti někdejšího filmového políčka, nebo foťák s menším snímačem kategorie APS-C (zkratka znamená Advanced Photo System type-C, což je ale dnes už zcela jedno).

Reklama

Málokterá otázka působí dokonalé zmatení mezi začínajícími fotografy i dlouhé a nekonečné hospodské hádky mezi fotografy zkušenějšími. A patří i k častým tématům dotazů mých kurzů fotografování.

Proto ji pojďme stručně prozkoumat: rozpadne se nám na několik věcných podotázek a jednu otázku bezmála filozofickou, na které to tak trochu vše záleží (“Jsou fotky z full framu opravdu lepší?”).

Ještě větší než full frame: Anebo jeden z mých foťáků (z roku 1906) fotí na skleněné desky či dnes už spíš na negativy o rozměrech plus minus 12 x 18 cm. Což tehdy ale byl spíš rozměr malý, na který se „pořádní fotografové“ dívali přehlíživě. Inu, ony ty velikosti „snímačů“ jsou prostě relativní…

Klíčový trend posledních let: dostupnější full frame foťáky

Přiznávám, před pár lety bych si byl jist, že trend je zcela jasný a že svět focení se pomalu přesouvá k full framům.

Reklama

Proč? Protože ony stroje s APS-C přece jen patřily z velké části do světa začátečníků (s výjimkou Fujifilmů) a mobily, zdálo se, je nekompromisně nahradily. Vypadalo to, že až se usadí popel nad bojištěm s mobily, hlavním segmentem budou “pořádné foťáky”. Tedy nesporně full framy, protože fotit budou hlavně náročnější fotografové, kteří si budou ochotni připlatit.

Jenže poslední měsíce a roky přinesly (pro mě vlastně překvapivě) mnoho nových APS-C foťáků, jejich přijetí je mezi fotografy vřelé a odchod tohoto segmentu do dějin fotografování rozhodně není na pořadu dne.

Ale přitom platí: full framy nebyly nikdy tak dostupné jako nyní. Mým oblíbeným příkladem je Canon RP (recenze zde), který nyní stojí cca 25 000 Kč a i se setovým objektivem se dá koupit pod 30 000 Kč. Čímž neříkám, že bych ho nějak zvlášť doporučoval, ale je každopádně výrazně lepší, než napovídá pohled na jeho cenovku. A i pohled výrazně výš je vlastně hodně cenově povzbudivý. Například opravdu skvělý Nikon Z6 II se dá koupit za zhruba 55 000 Kč.

Každopádně platí, že nikdy nebyl svět full framů tak dosažitelný… A s jistou mírou nadsázky se dá říct, že otázka pro mnoho fotografů zní prostě: levný full frame, nebo hodně dobrý APS-C? Neboli přeloženo do příkladu s konkrétními modely: mám si koupit v setu nadupaný Canon R7 (APS-C) za 47 500 Kč nebo tak trochu kompromisní Nikon Z5 (full frame) v setu za 45 500 Kč?

Obé může být správně, stejně tak jako nákup onoho nejlevnějšího Canonu RP (viz výše) nebo některého ze skvělých Fujifilmů a dalších modelů. A stejně platná může být varianta “když už tak už”, tedy onen Nikon Z6 třeba se setovým objektivem (cca 75 000 Kč) nebo třeba samozřejmě nějaká varianta oblíbené řady Sony A7.

Reklama

Že se motáme v kruhu? Ano, ale bez toho to nejde a nyní to vše upřesníme. Ale nejdříve musíme píchnout do vosího hnízda s otázkou, co tedy “fotí lépe”.

Tanto nákres hezky ukazuje, jak zásadní rozdíly panují mezi různými velikostmi snímačů. Nás zajímá hlavně full-frame, APS-C, případně o něco menší 4/3 (Four Thirds) a jednopalec 1″. Malinké čipy mobilů tu ani nejsou… Autor: Moxfyre Zdroj: Wikipedia CC BY-SA 3.0

Full frame vs APS-C – co fotí lépe?

Každá debata na toto téma se dříve či později zvrtne ve vášnivou diskuzi nad zdánlivě jednoduchou otázkou: Opravdu jsou fotky z full framu lepší?

Tady je naštěstí odpověď hrozně jednoduchá. A zní: ano. Fotky z full framu jsou prostě lepší. Tečka.

Fotka z full frame Canonu z výletu do Jižní Koreje. V podobných situacích je prostě velký snímač cítit.

Pokud bychom vzali ve STEJNÉ situaci STEJNÝ objektiv, vše by fotil STEJNÝ zkušený fotograf a vše bychom pak prohlíželi na STEJNÉM, ideálně rozměrném prostoru á la velká fotka, přičemž by to byla poměrně početná série fotek (na jedné se to nemusí poznat), snímky z full framu by prostě byly lepší. Opravdu.

Nepříliš snadno se to popisuje, ale prostě to tak je, i když pokud tohle pronesete ve společnosti jiných fotografů, strhne se vždy velmi vášnivá debata, v níž část majitelů APS-C strojů bude tvrdit, že to je nesmysl, že 1. dokáží to samé a 2. že focení je vždy o oku, světlu, zkušenosti a kompromisu.

V tom druhém budou mít zcela pravdu, v tom prvním bych se s nimi vždy hádal. Můj názor zní: zkušený borec prostě z full framu vždy vytáhne v dobrých podmínkách a s podobnou výbavou o něco lepší výsledky.

Otázka zcela jiná je, jak moc na tom záleží. Jak zásadní je onen rozdíl.

Totiž: Právě nyní poslouchám k psaní muziku na stařičkém mono reproduktoru Bose. Zcela mi to stačí, ale pokud bych měl výkonnější stereo sestavu, bylo by to někde jinde. Ale mně to nevadí, jsem zcela spokojený.

Včera večer jsem se díval na jakousi sci-fi na naší chytré televizi. A byl jsem dost spokojený. V kině na velkém plátně by byl zážitek o něco větší. Na velkém IMAX plátnu by vše působilo ještě o těžko popsatelný kousek lépe. O tom prostě není pochyb. Jen jde o to, viz výše, jak moc mi na tom záleží, jak moc to využiji a jak moc to někdo ocení.

Tedy: Full frame je prostě full frame. Velký snímač prostě obecně znamená lepší fotky. Tak to je. Nu a ano, ďábel se skrývá v bezpočtu detailů, a otázka, co koupit, je opravdu zapeklitá.

Reklama
Barma, šaman kmene Akha, vesnice Loi Akha – do Barmy se mi nechtělo vláček full frame, tedy jsem si vzal jen APS-C Fujifilm XE-3. Jasně, i ten umí krásné fotky a je skvěle skladný…. Ale občas se mi po full framu stýskalo. (Neupravená fotka přímo z jpg).

APS-C vs full frame – na čem záleží

Co je tedy třeba vzít v potaz? Pár bodů je zjevných, pár méně. Tu jsou.

Kolik peněz mám? Vše je, jak známo, nakonec o financích. Moje obecná rada, na které ale nijak netrvám, zní: buď levný APS-C stroj se skvělým poměrem cena výkon (á la Canon R10), případně snad i full frame Canon RP. Anebo “když už tak už” řešení a pořádný full frame á la, Nikon Z6 ii atp, Canon R6, Sony A7 iv atp…

Co chci fotit (= jaké objektivy potřebuji)? Tohle je extrémně důležitý kousek úvahy. Pokud víte, že bude stačit nějaký základní rozsah objektivu pro rodinné focení, full frame rázem získá pár bodů navrch. Ale pokud chcete fotit něco á la dítě jezdí na lyžích nebo kolekce ptáků v mé zahradě, pak se volba musí přiklonit k APS-C (nebo třeba i k nějakému Olympusu s ještě menším snímačem). Protože s trochou snahy bude stačit i obyčejný seťák, zatímco osadit full frame něčím pořádným “přibližovacím” by rozbilo vaše finance.

Objektivy je třeba promyslet dopředu: Dlouhá léta spokojeně kombinuji oba světy s full frame zrcadlovkou (Canon 5D mark iii) a s krásným, malým a skladným APS-C Fujifilmem X-E3. A právě Fujifilmy nabízejí opravdu skvělé výkony v malých tělech. Jen vždy trochu radím, ať nakupující pořádně prozkoumají, kolik pak budou stát různé objektivy (které Fujifilm nemá zrovna nejlevnější).

Jak velký chci foťák? Jedním z hlavních důvodů, proč zkušenějších borci v minulých letech volili APS-C, byly rozměry. Osobně mám nyní dva typy zavazadla: buď full frame tělo plus několik objektivů v tašce opravdu rozměrné, anebo Fujifilm plus nabíječku plus 4 baterky a 3 objektivy v brašně více méně miniaturní. I to je, samozřejmě, zásadní kousek rovnice. Ale pořád platí: pokud by na stejné místo tahal tu brašnu větší, vyfotil bych vše o trochu lépe. Opravdu.

Mohu využít mé starší objektivy? Tohle je další zjevná položka, kterou nechci objevovat Ameriku. Ale tedy pro pořádek: při volbě bude samozřejmě záležet na tom, zda plánujete osadit nové bezzrcadlovky staršími zrcadlovkovými objektivy (přes adaptér). Protože stará dobrá skla není snadné opustit.

Je foťák pro začátečníka, nebo zkušenějšího fotografa? Tohle je též důležitá položka úvah, která není tak přímočará, jak by se mohlo stát. Tedy samozřejmě: po dlouhá léta nesporně platilo: začátečník nechť si koupí něco levného, vše se naučí a jednou třeba skončí u pořádného full framu. Jenže: nová mobilní doba už levným začátečnickým foťákům moc nepřeje. Ač zmíněné pravidlo platí i nyní, já sám už v radách nejsem ani zdaleka tak kategorický. Jiným slovy: máte větší ambice a trochu peněz navíc? Full framem nic nepokazíte (jen se ho naučte pořádně ovládat!).

Čím zkušenější fotograf, tím lepší výsledky s APS-C. Sleduji hodně fotografů, kteří fotí s APS-C stroji (hlavně Fujifilmy) a dobré je i zmínit podstatné pravidlo: čím zkušenější fotograf, tím více je toho schopný vytáhnout z menšího snímače. Proč? Protože umí dokonale využít světlo, kompozici, objektivy. A ano, full frame v rukách začátečníka je tak trochu kanón na vrabce. Ale smysl dává.

Full frame vs APS-C – co zvolit?

Dobrá tedy, pokud bychom to nyní vše shrnuli, jak dopadne naše bádání nad otázkou Full frame vs APS-C, zde je pár bodů.

Exit mobile version