Nikkor 80-200 f/2.8 (dvouprstenec) – oprava nefunkčního MF

Úvodní stránka Fotofórum Objektivy k zrcadlovkám Nikkor 80-200 f/2.8 (dvouprstenec) – oprava nefunkčního MF

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel MzM a poslední změna proběhla před 7 roky.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #10083
      MzM
      Host

      Zdravím,
      Občas někdo tento objektiv má a slyšel jsem, že se vyskytuje problém s manuálním ostřením, tak se třeba bude návod hodit. Opravu lze provést bez složitého rozebírání, zvládne ji prakticky každý a nepotřebuje k tomu ani šroubovák. 🙂

      Symptomy:
      Nikkor 80-200 f/2.8 (dvouprstenec – http://www.kenrockwell.com/nikon/images1/80-200mm-f28-afd-new/D3S_2502-1200.jpg) na AF funguje normálně, při přepnutí na MF se ostřící prstenec volně protáčí, ale neostří (stupnice ostření se nehýbe), občas se povede, že při přepnutí na MF ostření funguje.

      Řešení:
      Měl jsem podobný problém, takže jsem se jednoho krásného dne rozhodl jej vyřešit. Ne, že bych MF potřeboval, ale tak nějak z principu mi vadí, když věci nefungují a když vím, že bych s tím mohl něco dělat. Protože jsem nevěděl jak, sehnal jsem si servisní manuál prozkoumal, jak se dostat k přepínači AF-MF, podívat se, co se pokazilo a opravit to. Rozebral jsem tedy objektiv, až jsem se dostal k problémovému místu. A tam jsem zjistil, že se nic rozebírat nemuselo a stačilo z ostřícího prstence sundat gumu, odlepit černou fólii (je přilepená lepící páskou) a hned je jasné, kde je problém.

      V prstenci jsou speciální otvory, ve kterých jsou na dvou plastových kolících zatavené kousky tvarovaných plíšků, které zajišťují spojení prstence a ostřícího mechanismu. Ty plastové kolíčky praskly a plíšky se relativně volně pohybovaly a nezapadaly do výřezů pro ostřícího mechanismu – tím pádem se ten prstenec volně protáčel, ale neostřil. Otvor s píškem – viz foto https://goo.gl/photos/LiMN4Ms4maKHMRrZ9 – já jsem objektiv rozebíral, ale opravdu to není nutné.

      Oprava se dá provés dvěma způsoby:
      1. protože podobná závada asi nebyla vzácná, tak výrobce připravil v prstenci ještě jeden takto tvarovaný otvor. Stačí tedy plíšek vzít, přemístit do nového otvoru a kolíčky (něčím) roztavit a „rozplácnout“ tak, aby se plíšek nehýbal. Páječka s vhodným hrotem asi vyhoví, šroubovák nažhavený nad plynem/zapalovačem nejspíš taky – doporučuju napřed vyzkoušet na něčem jiném plastovém.

      2. vytáhnout plíšek, opatřit vrstvičkou vteřinového (nebo jiného vhodného) lepidla, plíšek přiložit zpět, počkat, až lepidlo ztuhne

      Po přilepení/zatavení můžete otestovat, jak se oprava povedla, pak zpět nalepit černou fólii, zpět nasadit gumový prstenec a je hotovo.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
  • Téma ‚Nikkor 80-200 f/2.8 (dvouprstenec) – oprava nefunkčního MF’ nepřijímá nové odpovědi.