Olympus PEN-F (12/2), Fujifilm X-PRO 2 (16 nebo 23/1,4) nebo Leica Q (28/1,7)?

Úvodní stránka Fotofórum Jak vybrat digitální fotoaparát? Olympus PEN-F (12/2), Fujifilm X-PRO 2 (16 nebo 23/1,4) nebo Leica Q (28/1,7)?

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Jan Koráb a poslední změna proběhla před 7 roky a 7 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #7349
      Jan Koráb
      Host

      Dobrý den.
      Je tady někdo, kdo měl možnost tato tři foťáky s širokými a světelnými pevnými skly vyzkoušet? Samostatných recenzí jsem pročetl spoustu, ale jde mi o reálné pocity a zkušenosti.
      Měl jsem možnost týden „testovat“ PEN-F. V mnohém mě příjemně překvapil a v mnohém zklamal. Překvapil mě obrazovou kvalitou, ale zklamal překombinovaným ovládáním, nutností neustále se i pro banální nastavení probírat nepřehledným menu a nemožností deaktivovat při focení displej (možná to jde, ale pokud ano, tak i to, že jsem tu možnost po týdnu neobjevil, považuji za chybu). Abych jen nehaněl, obrazová kvalita, hledáček i reakční rychlost mě velice příjemně překvapila. Jen to focení jsem si pro to krkolomné ovládání bohužel nějak „neužíval“ ????
      Proto mě zajímají zkušenosti se zbývajícími adepty na koupi.
      Cena není bezvýznamná, ale není prvořadá. Uvažuji o koupi foťáku „nadosmrti“, ne na rok nebo dva.
      Z tohoto pohledu by byla jasným favoritem Leica, ale do hry vstupují i úvahy… PEN je malej a vejde se do kapsy bundy, po týdnu jsem si na něj zvykl. Leica je krásná, má špičkový objektiv a její fundamentální přístup k ovládání je mi nejbližší (clona na objektivu, čas na mechanickém kolečku, korekce expozice zrovna tak a minimum dalších „čudlíků“, které spíš zavazí než pomáhají). Obrazová kvalita je tady vlastně samozřejmostí, ale ta cena a nemožnost použít širší nebo delší objektiv ji limituje. Navíc, stejně jako PEN-F není prachu a vlhkuvzdorná, takže focení třeba v dešti na ulici nebo někde na fesťáku může být riskantní ????
      Fuji X-PRO mi s objektivy, které má k dispozici vychází momentálně jako vítěz. Kvalita výstupů se blíží Leice, ovládací prvky má mechanické, ale v ruce jsem ji neměl.
      Zajímalo by mě srovnání rychlosti reakce, ostření v mizerném světle, velikosti, zřetelnosti a plynulosti elektronických hledáčků, výdrž baterie a hlavně pocitu při focení, kdy mám neustále podstatné parametry pod kontrolou bez nutnosti hledat nastavení v menu na displeji nebo v hledáčku…
      Předesílám, že zrcadlovku nechci. Jednu celkem slučnou digitální a dvě analogové doma mám. Možná to bude znít divně, ale první a poslední digitálnzrcadlovka, se kterou se mi fotilo fakt dobře byl Olympus E-1, ať je mu země lehká ????

Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
  • Téma ‚Olympus PEN-F (12/2), Fujifilm X-PRO 2 (16 nebo 23/1,4) nebo Leica Q (28/1,7)?’ nepřijímá nové odpovědi.