Nikon D5300 – vada fotoaparatu?

Úvodní stránka Fotofórum Nejrůznější otázky Nikon D5300 – vada fotoaparatu?

  • Toto téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel Olda S. a poslední změna proběhla 5 let.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #9006
      Lubomir Picha
      Host

      Dobry den,
      Jsem vlastnikem fotoaparatu D5300, drive jsem fotil Canonem Eos 400D. At dam prioritu clony nebo casu tak vyssi clona znamena presvetlene snimky. Hodnota ISO stejna.
      Jakoby fotak spatne dopocitaval spravne hodnoty pro clonu a cas.
      Napriklad pri nastavenem P 1/1600 F4 normalni snimek a pri P 1/50 F22 hodne presvetleny snimek.
      Je to normalni chovani? U Canonu to tak nebylo vzdy dopocital bud cas nebo clonu ale snimky byly temer stejne.
      Dekuji.

    • #9021
      Jan Rybář
      Správce

      Dobrý den, tohle je takto na dálku těžko říct, obecně to samozřejmě dobře není, foťák by si měl poradit a světlost/tmavost by měla být stejná. V praxi to tak tedy ne vždy je, ale to záleží pravdu na konkrétní situaci (ty uvedené hodnoty jsou už dost extrémní, tedy tam může fungovat i nějaký další efekt, který pomíjíte…)

      Zdravím,
      JR

    • #9026
      Honza
      Host

      Mohlo by se jednat i o závadu objektivu / nefunkční clonu. Hodnoty jsou zhruba expozičně ekvivalentní, takže by měl být v obou případech výsledný snímek exponovaný podobně. Takhle, jak to popisujete, by to v případě „zaseklé“ clony mohlo být v druhém případě vyfoceno s časem 1/50, ale na „plnou díru“ a pak by byl ten druhý snímek silně přeexponovaný … Nemá fotoaparát někde kolem objektivu tlačítko „aktivace clony“? Při jeho zmáčknutí by mělo dojít k uzavření clony na nastavenou hodnotu, což by mělo být vidět při pohledu do objektivu, případně ztmavnutím obrazu v hledáčku. Případně zkusit použít jiný objektiv …

    • #9038
      Lubomir Picha
      Host

      Dobry den,
      tak jsem trochu experimentoval a zjistil ze to pri stejnem programu (priorita casu A) preexponuje pouze na prvnim objektivu.
      Zkusil jsem to i na druhem objetivu pevnem Nikkor 50mm G a vysledek byl jiny.
      Fotil jsem ve dvou clonach 3,5 a 14.
      Zde jsou vysledky
      https://goo.gl/photos/8Uhs3rcTbRwLddQ88

      Vypada to ze jste mel pravdu se zaseklou clonou. Tlacitko na uzamceni clony tam neni.
      Dekuji

    • #9039
      Lubomir Picha
      Host

      Doplneni. Jeste jsem zkusil vyjmout objektiv a zahybat se clonou rucne a zda se ze funguje.

    • #9044
      Olda S.
      Účastník

      Nemusí se nutně jednat o mechanickou poruchu clony, možná jsou jenom znečištěné kontakty na objektivu. Zkusil bych je opatrně vyčistit.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 vláken odpovědí
  • Téma ‚Nikon D5300 – vada fotoaparatu?’ nepřijímá nové odpovědi.