Úvodní stránka › Fotofórum › Jak vybrat digitální fotoaparát? › Rodinný kompakt, 15-20 tis.
Označeno štítky: Canon G7X mark ii, Sony A5100, Sony A6000
- Toto téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Jan Rybář a poslední změna proběhla před 7 roky a 5 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
-
15.6.2017 v 19.58 #11054AK01Host
V první řadě zdravím zde na fóru a snad to tady moc nezatížím mým dotazem.
Dříve jsem fotil zrcadlovkou, načež přišla potřeba na něco malého, skladného a jakžtakž výkoného, tudíž koncem roku 2014 padla volba na Olympus XZ-10.
Nyní bych se chtěl trochu posunout (a udělat si i trochu radost :-)) a mé požadavky / preference jsou následující:– zoom využívám málo
– převážně interiér = širší ohnisko, vyšší ISO
– roční syn = požadavek na rychlost 🙂
– nepotřebuju wi-fi, dotykový displej, no ale to už je teď asi standard
– operativně nastavuji pouze clonu a ISO, tudíž budu rád za dostupnost přímo na těle
– hledáček uvítámRozpočet mám uvedených 15 – 20 tis. s tím, že i s drobnými doplňky (karta, brašna, …) se mi přes těch 20 už moc nechce.
Do oka mi padly tyto modely:
Panasonic Lumix DMC-LX100
– zatím asi favoritFujifilm X70
– přestože zoom skoro nevyužívám, trochu se bojím jeho nepřítomnosti – použitelnost na portréty…?
– jinak asi vše mluví pro – velikost čipu, podáni barev …Sony dsc-rx100 iii nebo iv nechci.
Budu tedy moc rád, když někdo připojí svůj názor nebo zjušenost, která by mě třeba mohla nakopnout nějakým směrem 🙂
Díky.
-
17.6.2017 v 19.40 #11102Luboš H.Host
Panasonic Lumix DMC-LX100 mám už druhý měsíc a kromě porovnávání obou, jsem už zrcadlovku Canon nevzal do ruky.
Už mám i fotky z fotolabu a rozdíl je minimální (rozměr 10×15). U větších foto by určitě nějaký podstatnější rozdíl byl, ale kdo si bude rodinné foto zvětšovat na stěnu?
Plusy:
výborná světelnost , solidně zormazává pozadí
skvělý hledáček (displej je mě bez brýlí k ničemu)
ruční ovládání clony, času, ISO, korekce exp. – jedním pohledem vidím co je jak nastaveno, bez lezení do menu + mnoho různých volitelných funkcí na čudlících
příjemně malé zozměry
nemusím měnit (a tahat s sebou) objektivy a starat se o čistotu čipuMínusy:
nezaostřuje tak rychle jako zrcadlovka, ale není to tragické
zrovna tak malinko déle trvá uložení snímku – možná mám jen pomalejší kartu
blesk je nasazovací – já ho však stejně nepoužívám – v místnosti s rozumným umělým osvětlením zvládá v časech od 1/60 či 1/100 i bez blesku. V těchto podmínkách už zrcadlovka se setovým oblektivem chce blesk, nebo ISO letí k nebesům.Pro rodinné foto a na cestování určitě velmi vhodná volba.
-
20.6.2017 v 16.04 #11121Jan RybářSprávce
Zdravím, já ty Fujiny doporučuji skoro vždy, ale zrovna tahle mě dosti lezla na nervy svojí pomalostí, tedy bych ji asi vyřadil z výběru… Onen Panasonic je učitě možnost, případně bych zvážil mého velkého oblíbence Canon G7 X mark ii https://www.fotoguru.cz/canon-powershot-g7-x-mark-ii-recenze/ , což je vlastně levnější verze Sony RX100 (nemá tedy hledáček), případně nějaké Soňáky typu A5100 nebo ještě i ten Sony A6000, ten by mohl být za vcelku rozumné peníze a jediný by asi splnil požadavek, aby to mělo hledáček a slušné ovládání…
JR
-
-
AutorPříspěvky
- Téma ‚Rodinný kompakt, 15-20 tis.’ nepřijímá nové odpovědi.